Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Välimallin Martta

|One man’s trash,

that’s another man’s come up|

-Macklemore

Ajattelin jakaa teille yhden kokeilemisen arvoisen vinkin vanhan tavaran uusiokäytöstä ja tietoa metallin kierrätyksestä. Tutkin nimittäin ihan mielenkiinnosta metalliromun kierrätyskaarta ja löysin muutamia mielenkiintoisia havaintoja.

Metallin kierrätettävyys ei saa olla itseisarvona tai perusteluna sen tuottamiselle vaan edullisempaa olisi kokonaan pyrkiä kierrätettävän materiaalin synnyn ehkäisemiseen

Tyypillisesti keräysmetalliromu kierrätetään sulattamalla metalli uudelleenkäytettäväksi. Kuitenkaan ihan koko metallikysyntää ei kyetä tuottamaan kierrätysprosessin kautta vaan uutta metallia luodaan lisäämällä siihen mm. malmia. Suomen Ympäristöopiston selvityksen mukaan metallin kierrätettävyys ei saa olla itseisarvona tai perusteluna sen tuottamiselle vaan edullisempaa olisi kokonaan pyrkiä kierrätettävän materiaalin synnyn ehkäisemiseen.

Suurimmat päästöt metallinkierrätysprosessissa ovat siis malmin louhinta ja rikastaminen sekä metallin sulatukseen ja uudelleenjalostukseen tarvittava energiamäärä. Mutta nyt siihen lupaamani vinkin pariin!

Olen jo jokusen vuoden käyttänyt Muttin tomaattisäilykkeitä uudelleen – olen istuttanut niihin yrttejä ja säilyttänyt niissä sipuleita tai toimistotarvikkeita. Minulla sattui olemaan työn alla yksi DIY-projekti, josta kerron lisää myöhemmin. Löysin Tikkurilan maaleista ihanan kultamaalin ja päätin samalla kokeilla, miten maali toimisi metalliseen säilyketölkkiin.

Tulipa samalla konmaritettua kodin kaikki purkit, laukunpohjat ja laatikot kynistä

Maalasin tölkkiä pienillä vedoilla ja maalimäärillä kolmeen kertaan. Maalaus onnistui hyvin, kun avonaista tölkkiä pystyi pitelemään ja pyörittelemään toisella kädellä, toisen käden sutiessa maalia pintaan. Annoin maalin kuivua jokaisen maalauskerran välissä noin tunnin ajan ja lopulta annoin sen kuivua vielä yön yli. Tekstin tein Dymo-laitteella ja mielestäni lopputuloksesta tuli tosi kiva. Tulipa samalla konmaritettua kodin kaikki purkit, laukunpohjat ja laatikot kynistä.

Veikkaan, että meillä syödään tänä viikonloppuna pitsaa tai pastaa (tai ihan vaan säilyketomaatteja), jotta saan tehtyä lisää näitä purnukoita. Kaapistani löytyy nimittäin aina muutama Mutti. Toki kaupasta saa toisenlaisiakin, ekologisia tomaattisäilykepakkauksia, ja todellinen Martta keittäisi ja säilöisi itse omat kastikkeensa kotimaisista tomaateista. Olenkin ehkä jonkin sortin välimallin Martta (tai ainakin italialaisten tomaattien ystävä).

Kierrätetäänkö teillä metallijätteet? Mitä mieltä olette ideastani?

Idearikasta viikonloppua, sparkles with Tupuna

Advertisement

Ota osaa keskusteluun

2 kommenttia

  1. Meillä kierrätetään metallit, mutta noin hienoa maalausideaa en ole hyödyntänyt. Uusiokäyttö itselleni on hieman uusi ajatus, kun tuntuu että muutenkin on nurkat täynnä tavaraa.
    Olen myös iloinen, että mm metallin kierrätys on tehty niin helpoksi, että metallit voi kauppareissulla jo viedä nurkista pois.

    Tykkää

    1. Kiitos kommentista, Tuula! Metallit on kyllä jotenkin konkreettista kierrättää, kun jo maalaisjärki sanoo, että siinä on jätteenä jotain ”ongelmallista”. Totta tuo uusiokäyttö – sekään ei saisi olla itseisarvo, jollei tavaralle kerran ole käyttöä. Hienoa, kun kierrätys on tehty niin helpoksi ”ei-kerrostalossakin”, ja onhan tuo omasta asenteestakin kiinni. Sullahan se on todellakin kohdillaan, selkeästi 🙂 -Tupuna

      Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: