Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Lahja ympäristölle

| Reduce

Reuse

Recycle |

-the 3R’s of environment

Ajattelin jakaa teille vinkin ekologisesta ja käytännöllisestä zerowaste-lahjaideasta. Tämä on tee se itse -mallinen lahja, jonka prototyypin lahjoitin äidilleni viime viikolla.

Olen tykästynyt laadukkaisiin käsisaippuoihin ja tiskiaineisiin, joita löytyy monelta eri valmistajalta niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Läheiseni ovat tottuneet siihen, että roudaan reissuiltani heille käsisaippuoita – ne ovat mielestäni aivan loistava tuliainen! Saippua on paikallinen, käytännöllinen, edullinen ja mahtuu pieneen tilaan.

Kotikylppärissä minulla on käytössä vuosikausia sitten Ranskan Lillestä kotiin roudattu lasinen Compagnie de Provencen käsisaippuapullo, johon ostan refillejä Stockan saippuahyllystä.

Tässä oma reseptini uusiokäytettyyn ja ekologiseen siivousaineeseen, joka toimii kivasti myös lahjana tai kylätuomisena

Minulle oli kertynyt kaappiin eri saippuavalmistajien tyhjiä pulloja L:A Bruketilta, Maison belleltä ja Dermosilin Living-merkiltä. Olen kai jonkunlainen hamstraaja, kun en raaskinut heittää niitä pois. Keksin ja kokeilin käyttää pullot uudelleen hyötykäyttöön. Tässä oma reseptini uusiokäytettyyn ja ekologiseen siivousaineeseen, joka toimii kivasti myös lahjana tai kylätuomisena.

Tarvitset: tyhjän pullon, suppilon, desimitan, väkiviinaetikkaa, vettä ja tuoksuöljyä

Liotin pulloja lämpimässä tiskivedessä ja irrotin niistä tarrat. Pesin pullot. Tutkin muutamia etikkareseptejä netistä ja päädyin kahteen erilaiseen seokseen. Ensimmäinen versio on miedompaa 10-prosenttista laventelietikkaa ja toinen versio on hieman vahvempaa 25-prosenttista mandariinietikkaa. Tässä tarvikelista:

  • tyhjä pullo
  • suppilo
  • desimitta
  • Rajamäen etikkaa
  • tuoksuöljyä, esim. Frantsilalta
  • vettä
  • + pullon koristelutarvikkeet mielesi mukaan (kartonkia, paperia, narua, rei’ittäjä, liimaa, tarraa, Dymo…)

Aloita miettimällä, miten vahvaa liuosta haluat tehdä ja laske etikan ja veden suhde pullon tilavuuteen nähdän. Resepti on muuten hyvin, hyvin yksinkertainen: valuta saippuapulloon suppilon läpi ensin etikkaa. Käytin Rajamäen perinteistä väkiviinaetikkaa (tästä on muuten näköjään luomuversio saatavilla!) Lisää vesi, ja lopuksi muutama tippa tuoksuöljyä – omissa versioissani käytin miedompaan laventeliliuokseen noin 6 tippaa ja vahvempaan mandariiniliuokseen noin 10 tippaa. Käytin hyödykseni eräästä yhteistyöstä ylijääneitä avattuja jämäöljyjä, jotka ovat Frantsilan Luomuyrttitilalta. Frantsilan eteeriset öljyt ovat hyvin riittoisia ja erittäin laadukkaita. Ne valittiin vuoden hoitotuotteeksi 2019.

Tein pulloihin vielä dymolla etiketit ja koristelin ne juuttinarulla ja tuotetiedoilla. Tuotetiedot kirjoitin käsin ruskealle kartongille, joka on myös uusiokäytettyä, sillä se on peräisin tarrapaketista. Leikkasin sopivan kokoisen palan, tein siihen reiän rei’ittäjällä ja solmin rusetille pullonkaulaan. Koristelu on oikeastaan viime silaus tässä lahjassa, ja voit hyödyntää jo olemassa olevia askartelutarvikkeita. Mielikuvitus on rajana!

Kauniisti uusiokäytetty ja laadukas pullo on tyylikäs ja siro, ja sisältö on allekirjoittaneen toimesta hyväksi varmennettu

Laimennettu etikka on erittäin ekologinen, edullinen ja hellä pesuaine lähes kaikille kodin pinnoille. Valmistamalla etikan käytöstä poistettuun pulloon, se on vieläkin ekologisempi vaihtoehto kaupan pesuaineille. Lisäämällä etikkaan eteeristä öljyä, teet siivouksesta jopa aromaattisen elämyksen. Käytän laventelietikkaa kylpyhuoneen pesuun ja sillä irtoaa myös vaikeat hiuslakan ja muiden aineiden tahmat kaikilta pinnoilta. Kokeilin mandariinietikkaa pyykinpesussa, missä se toimii huuhteluaineen tavoin. Laitoin täyteen koneelliseen huuhteluaineen sijaan noin puoli desiä mandariinietikkaa ja puhtaat pyykit tuoksuivat ihanan puhtaalle ja raikkaalle.

Käytän laventelietikkaa kylpyhuoneen pesuun ja mandariinietikkaa pyykinpesuun

Kauniisti uusiokäytetty ja laadukas pullo on tyylikäs ja siro, ja sisältö on allekirjoittaneen toimesta hyväksi, turvalliseksi, ekologiseksi ja laadukkaaksi varmennettu. Lahja ei mielestäni vaadi ympärilleen sen enempää lahjapaperia eikä narua. Yksinkertainen on kaunista. Mitä mieltä te olette?

Jos olet hamstrannut ruskeita, muovisia saippuapulloja ja aikeissa kierrättää ne, huuda hep, niin käytän ne mielelläni hyödyksi!

Laventelintuoksuisin terveisin, sparkles with Tupuna

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: